Domowy budyń waniliowy

Jesień nas nie rozpieszcza. Listopad jest strasznie depresyjny i potrzeba czegoś smacznego i słonecznego co rozjaśni te strasznie szare dni. Domowy budyń to coś, co można zrobić w sekundę i zawsze zaspokaja chęć na coś słodkiego. Albo na „zjadłabym coś, ale nie wiem co”. Budyń sprawdza się w 100% 🙂 Jest gęsty, baaardzo waniliowy i żółciutki. Czego chcieć więcej?


Składniki na 3 porcje:
  • 500 ml mleka bez laktozy
  • 1 laska wanilii
  • 2-3 żółtka
  • 2 płaskie łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Połowę mleka wlewamy do garnka. Wanilię przekrajamy na pół i wyskrobujemy wszystkie ziarenka, wrzucamy je do garnka razem z całą laską wanilii. Dzięki temu budyń będzie jeszcze bardziej waniliowy. Mleko z wanilia podgrzewamy. Drugą połowę mleka wlewamy do pojemnika i trzepaczką mieszamy razem z żółtkami, cukrem i mąką ziemniaczaną. Kiedy mleko w garnku będzie już gorące, wyjmujemy laskę wanilii i powoli wlewamy drugą połowę mleka. Podczas wlewania cały czas budyń mieszamy trzepaczką. Gotujemy i mieszamy dopóki budyń nie zgęstnieje. Najlepiej jest gotować całość na średnim ogniu. Gorący przelewamy do pucharków i podajemy z ulubionymi dodatkami. Może to być sok malinowy, zamrożone owoce lub owsiane ciasteczka.
Smacznego 🙂




2 thoughts on “Domowy budyń waniliowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *