Jesienne tartaletki z jabłkiem i mlekiem skondensowanym

Mam wrażenie, że ta jesień nas nie rozpieszcza. Nie ma pięknego słońca, złotych liści na drzewach i generalnie tej cudownej polskie jesieni. Jest szaro, buro, smutno. Jest ciemno jak wychodzę do pracy, jest ciemno jak wracam z pracy. Ostatnio ratują mnie tylko potrawy, które zawsze humor poprawią. Szczególnie te słodkie 😉 Ostatnio humor poprawia mi sezon na pierniczki. Ale to tak bardziej świątecznie i zimowo. A typowo jesiennie zapraszam Was na deser, który rozpływa się w ustach.
 
 
Składniki:
 
 
  • ciasto francuskie
  • jabłka
  • cynamon
  • serek mascarpone
  • mleko słodzone skondensowane
Dlaczego nie ma podanych żadnej ilości jabłek czy miarek cynamonu? Dlatego, że przepis jest bardzo elastyczny i wszystko zależy od tego ile chcecie takich słodkich tartaletek zrobić. Jeżeli ciasto jest mrożone należy je rozmrozić, ja korzystam z ciasta francuskiego, które przechowuje się w lodówce. Jabłka kroimy w kostkę (nie obieramy- po co tracić witaminy) i wrzucamy na patelnię razem z cynamonem. Podlewam je odrobinę wodą i smażę na średnim ogniu. Przygotowuję je aż delikatnie zmiękną i się zkarmelizują. Serek mascarpone mieszamy w misce razem z mlekiem skondensowanym, tak żeby powstała jednolita, trochę gęstsza masa. Z ciasta wycinamy kwadraty, które układamy w małe naczynka żaroodporne. Na ciasto układamy jabłka, polewamy masą i brzegi ciasta zawijamy do środka, tak żeby podczas pieczenia masa nam nie wyleciała. Tartaletki pieczemy w 200ºC przez około 15-20 minut aż ciasto będzie miało, ładny złoty kolor.
Smacznego 🙂 
 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *