Kluski z makiem na winie

Mam refleks, nie ma co! 😉 Pogoda nie może zdecydować się czy to zima, wiosna czy jesień. Może jak wstawię ostatni świąteczny przepis to zrobi się cieplej 😉 Ta potrawa na pewno Was rozgrzeje 🙂
Przepis jest naprawdę wdzięczny, ponieważ można regulować ilość składników wedle uznania.

Składniki:
  • pół puszki masy makowej
  • garść migdałów całych i w płatkach
  • garść żurawiny
  • garść suszonych fig
  • wytrawne czerwone wino
Wszystkie składniki zalewamy winem, tak żeby dokładnie przykryło ono masę makową. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Jeżeli masa jest za mało słodka to dodajemy miodu. Całość łączymy z ugotowanym makaronem i gotowe 🙂 Jest to danie, które zachwyci każdego. nawet zagorzałych przeciwników klusków z makiem. Wino nadaje tak niesamowitego smaku, że musicie tego spróbować. Może niekoniecznie teraz, ale na następny rok na pewno się przyda 🙂
Smacznego 🙂 
 
 

 

 
 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *