Cytrynowe babeczki z kurkumą

Niektórzy wolą Boże Narodzenie od Wielkanocy. Mówią, że jest bardziej uroczyście, że czuję się magię Świąt. Ja strasznie lubię Wielkanoc, głównie dlatego, że jest tak wiosennie i delikatnie. Delikatne są też cytrynowe babeczki 🙂 Kurkuma nadaje fajnego, żółtego koloru. Po świątecznym śniadaniu, idealne na deser 🙂 
 
Składniki na 10 – 12 babeczek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g rozpuszczonego masła
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce, aż do ich połączenia, tak aby masa była jednolita. Aby napowietrzyć ciasto można je troszkę zmiksować końcówką do ubijania białek. Foremki silikonowe smarujemy tłuszczem i wlewamy do nich ciasto. Najlepiej do 2/3 wysokości foremki, żeby nie urosło za duże. Pieczemy w 180ºC przez ok. 20 minut.
Po wystudzeniu babeczek, można polać je lukrem.
Szybko, ładnie i efektowanie 🙂
 
Smacznego! 🙂 


 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *