Marchewkowe babeczki z białą czekoladą

Babeczki marchewkowe są bardzo uniwersalnym wypiekiem, aczkolwiek dodałam do nich przyprawę korzenną, która naprawdę fajnie rozgrzewa w te zimowe wieczory 😉 W Warszawie spadło akurat dużo śniegu, więc w klimat wpisały się idealnie. Do babeczek można zrobić krem z mascarpone, ale mi teraz wystarczyły posypane tylko białą czekoladą czy cukrem pudrem. Z tego przepisu babeczki są miękkie i wilgotne w środku z bardzo chrupiącą skórką na zewnątrz 🙂 


Składniki na 10 babeczek:

  • 110 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu
  • szczypta soli
  • 90 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 2 starte średniej wielkości marchewki 
  • garść płatków migdałowych lub innych orzechów
  • pół tabliczki posiekanej białej czekolady

Suche składniki mieszamy w misce, olej i jajka roztrzepujemy razem i przelewamy do suchych składników. Całość miksujemy na gładką masę, tak ok. 5 minut żeby ją ładnie napowietrzyć. Następnie dodajemy startą marchewkę, płatki migdałowe i posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do papilotek do połowy ich wysokości. W środek każdej papilotki wkładamy pół kostki czekolady, tak żeby ciasto ją całą zakryło. Babeczki pieczemy w temperaturze 180ºC z termoobiegiem ok. 20 minut do tzw suchego patyczka. Kiedy babeczki już wystygną posypujemy je cukrem pudrem lub startą białą czekoladą.
Smacznego 🙂 




1 thought on “Marchewkowe babeczki z białą czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *