Ryż na mleku z wanilią i żurawiną

Ostatnio pogoda nie rozpieszcza. Taką prawdziwą polską zimę bardzo lubię, szczególnie jak jeszcze świeci słońce. Ale tej szarości i mżawki, która utrzymuje się cały dzień nie zniosę 🙁 W taką pogodę od razu chcę mi się jeść…non stop. Wracając do domu zamarzyłam o zrobieniu ryżu na mleku, który jadłam tylko raz. W te wakacje w Grecji na wyspie Lefkada. Starsza greczynka robiła nam ten deser codziennie po śniadaniu i naprawdę codziennie na to czekałam. Ryż na mleku tak fajnie rozgrzewa, że aż robi się cieplej na sercu. Idealny jako posiłek czy jako przegryzka 🙂 


Składniki dla 2 osób:
  • 500 ml mleka (ja używam bez laktozy)
  • 2 płaskie łyżki brązowego cukru
  • 2/3 laskii wanilii 
  • 100 g ryżu jaśminowego lub do risotto
  • dżem żurawinowy
Mleko zagotowujemy w garnku z cukrem. Laskę wanilii przekrajamy na pół, wyjmujemy ziarenka i dorzucamy je do mleka. Mieszamy wszystko trzepaczką. Dorzucamy też laskę wanilii, którą po zagotowaniu się mleka, przed wsypaniem ryżu, wyjmujemy. Gdy cukier się już rozpuści dorzucamy do garnka ryż. Całość gotujemy na średnim palniku na małym ogniu. Ja ryż gotowałam ok 30-35 minut. Chodzi o to aby ryż był miękki, mleko prawie wyparowało, żeby całość była bardzo gęsta. Po ugotowaniu ryżu, garnek przykrywamy na parę minut przykrywką, wtedy ziarenka jeszcze bardziej napęcznieją. Musimy pamiętać o tym, aby podczas gotowanie deser co jakieś 5-10 minut zamieszać, aby nic nam nie przywarło do dna garnka. Ugotowany ryż przekładamy do szklaneczek i dekorujemy dżemem żurawinowym, który nie będzie za słodki, tak aby przełamał smak deseru.
Smacznego 🙂 





2 thoughts on “Ryż na mleku z wanilią i żurawiną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *