Napoleonka na krakersach

Moja mama założyła swój zeszyt z przepisami w 1988 roku 🙂 Rozpoczynała wtedy swoją ścieżkę zawodową- praktyki w szpitalu na Solcu. Większość przepisów pochodzi od jej koleżanek. Przepisy przekazywanych z rąk do rąk, z pokolenia na pokolenie…Takim właśnie przepisem jest receptura na napoleonkę. Trochę oszukaną, bo na krakersach, ale to jest właśnie smak, który pamiętam z dzieciństwa. Słodki, budyniowy krem łączy się ze słonymi krakersami…PYCHA! 



Składniki na ok 14 podwójnych napoleonek:
  • krakersy
  • 130 ml mleka + 180 ml mleka
  • 60 g masła
  • 80 g cukru
  • 85-90 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
W garnku na małym ogniu gotujemy 130 ml mleka, masło i cukier. Mieszając co jakiś czas, gotujemy to do momentu, aż cukier się rozpuści. W oddzielnym naczyniu miksujemy pozostałe składniki, które powoli wlewamy do garnka. Najlepiej od razu jest całość mieszać rózgą kuchenną lub miksować na najmniejszych obrotach. Chodzi o to, aby masa nam się nie zważyła. Całość gotujemy cały czas mieszając, najlepiej do momentu, w którym masa zacznie gęstnieć. Wtedy wyłączamy gaz i mieszamy jeszcze przez ok 2 minuty. Bez ognia masa nabierze idealnej konsystencji, nie będzie zbyt zbita czy zważona. Gdyby tak się jednak stało to dodajcie 2 łyżeczki masła i całość zmiksujcie. Masa musi być jednolita i kremowa. Krem budyniowy przekładamy do ręka cukierniczego i wyciskamy na krakersy. Możemy również wyłożyć krakersami foremkę i rozsmarować po nich masę. Drugą warstwę krakersów posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂 





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *