Indyk w płatkach owsianych z suszonymi pomidorami i mozarellą

Kolejny wytrwany przepis i kolejny pomysł na obiad. Ostatnio staram się zamieniać kurczaka na indyka, chcę żeby moja dieta była trochę bardziej urozmaicona i zdrowsza. Taka właśnie jest ta propozycja, zdrowsza wersja tego co znamy.



Składniki dla 2 osób:

  • 300 g piersi z indyka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek zmielonych płatków owsianych
  • suszone pomidory
  • mozarella
  • olej kokosowy
  • ugotowanie ziemniaki
  • świeży koperek
  • świeży szpinak
  • pomidorki koktajlowe
  • olej z pestek dyni 
Pierś z indyka myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Im cieńsze tym szybciej się usmażą. Gotowe kotleciki wkładamy do miski z jajkiem roztrzepanym z solą i pieprzem. Następnie panierujemy je w zmielonych płatkach owsianych. Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. Na początku smażenia możemy zrobić to na jak największym ogniu i dopiero po chwili go zmniejszyć. Dzięki temu indyk będzie bardziej soczysty. Kotlety smażymy do momentu aż się zarumienią i nabiorą złotego koloru. Kiedy indyk jest już usmażony z dwóch stron, na górę kładziemy jeden suszony pomidor, posypujemy startą mozarellą i na chwilę całość przykrywamy pokrywką. Smażymy 2-3 minuty na małym ogniu. Indyka podajemy z sałatką. Świeże, umyte liście szpinaku mieszamy z pomidorkami koktajlowymi, suszonymi pomidorami, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy odrobiną oleju z pestek dyni do smaku. Ugotowane ziemniaki posypujemy koperkiem.Smacznego 🙂 





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *