Zakręcone babeczki-zebra, waniliowo-czekoladowe

Poniższy przepis jest łatwy, szybki w wykonaniu i niesamowicie efektowny. Zwykłe waniliowo-czekoladowe babeczki nabierają zupełnie innego i nowego wyglądu 🙂 Oczywiście dodatek nutelli jest wręcz niezbędny. Zjedzenie nutelli na babeczkach to zdecydowanie lepsza wymówka niż wyjadanie jej łyżką. Może Panowie skuszą się na upieczenie ich na Dzień Kobiet 😉 Przypominam, to już jutro!


Składniki na 10-12 babeczek:

  • 250 g mąki
  • 140 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka kakao

Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. W drugim łączymy mleko, rozpuszczone masło oraz ekstrakt waniliowy. Mokre składniki przelewamy do suchych i całość miksujemy. Ciasto rozdzielamy na dwie równe części, do jednej dodajemy kakao i miksujemy. Przygotowujemy 2 łyżki i papilotki. Ciasto jak zawsze wkładamy do 2/3 wysokości papilotki. Pierwszy sposób- najpierw wlewamy ciasto jasne, później na środek ciasto ciemnie, jasne, ciemne i tak na zmianę. Tworzą nam się kręgi, które utworzą nam zeberkę. Drugi sposób- wlewamy na spód papilotki ciasto jasne, do środek dodajemy ciasto ciemne i wykałaczką odrobinę, delikatnie mieszamy ciasto, żey powstały nam esy floresy. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanych do 180ºC przez ok 15-20 min. Po ostygnięciu babeczek dekorujemy je nutellą.
Smacznego 🙂 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *