Mazurek z masą z mleka w proszku

Jest to jedyny mazurek jaki robi się w mojej rodzinie. Dlaczego? Ponieważ ma tak niesamowity smak, że czasami mama w trakcie Świąt musi dorabiać kolejny 🙂 Musicie go spróbować, koniecznie!



Składniki na kruchy spód:

  • 250 g masła
  • 370 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
Wszystkie składniki na ciasto należy dokładnie zagnieść. Najlepiej do masła po kolei dodawać mąkę cukier puder z proszkiem i na koniec żółtka. Prostokątną blachę o wymiarach ok 25×20 cm smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na blachę ciasto, nakłuwamy spód widelcem. Ciasto należy piec w 180ºC do momentu aż się ładnie zarumieni. 

Składniki na masę:
  • 2 szklanki mleka w proszku (szklanka 250 ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g kostki masła
  • ulubione bakalie: płatków migdałowych, rodzynki, pokrojone figi, morele, orzechy
  • 1/2 zapachu migdałowego
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
Masło należy roztopić z połową cukru i zalać wodą. Całość gotować dopóki składniki się nie połączą. Dodajemy 1 szklankę mleka w proszku i mieszamy, dodajemy kolejna szklankę mleka w proszku i mieszamy. Do masy dolewamy zapach migdałowy oraz ulubione bakalie. Ilość bakalii zależy od naszego upodobania. Gorącą masę wylewamy na ciasto. Odstawiamy je w chłodne miejsce do ostygnięci, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc.
Smacznego 🙂 




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *