Ciasto budyniowe na jaglanym spodzie

Czy zdrowe, dietetyczne ciasto może być smaczne? Tak, może być niesamowicie smaczne i ten przepis jest na to najlepszym przykładem 🙂 Totalny eksperyment. Robiąc to ciasto nie miałam pojęcia czy mi wyjdzie i czy będzie dobre. Budyniowe ciasto jest nie tylko obłędnie ładne 😉 Koniecznie musicie tego spróbować


Składniki na spód:
  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 8 suszonych daktyli bez pestek
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • garść płatków migdałowych
Kaszę przekładamy na sitko i płuczemy wrzątkiem. Pozbędziemy się dzięki temu goryczki. Kaszę gotujemy w garnku, zgodnie z instrukcją z opakowania. Jeżeli nie wchłonęła się cała woda to kaszę odcedzamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Daktyle moczymy we wrzątku przez 10-15 minut, odcedzamy. Kaszę, daktyle i olej kokosowy blendujemy na gładką masę. Dodajemy wiórki kokosowe i migdały i mieszamy łyżką. Tortownicę o średnicy ok 24 cm smarujemy olejem kokosowym i równomiernie wykładamy ciasto. Pieczemy w 200ºC (góra dół) przez około 40-60 minut. Tak naprawdę do zezłocenia się ciasta, wszystko zależy od piekarnika. Po upływie 40 minut zaglądamy od czasu do czasu do ciasta. Po jego upieczeniu, studzimy je.

Składniki na masę budyniową:
  • 500 ml mleka
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka syropu różanego
  • 4-6 łyżek mąki pszennej
Mleko, cukier i syrop różany umieszczamy w garnku i gotujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Dosypujemy po jednej łyżce mąki i mieszamy całość rózgą kuchenną. Pamiętajcie, że lepiej dosypać mniej niż za dużo. Kiedy masa budyniowa zaczyna gęstnieć zestawiamy ją z ognia i mieszamy co jakiś czas. Przekładamy ją na ciasto do tortownicy.

Składniki na polewę (opcjonalnie, nie jest fit):
  • 3 łyżki gęstej części mleczka kokosowego
  • 50 g białej czekolady
Składniki umieszczamy w garnuszku, gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania gładkiej masy. Jeżeli polewa jest za gęsta to dodajemy odrobinę mleka kokosowego. Polewę wylewamy na ciasto i całość wstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

Po wyjęciu ciasta dekorujemy je płatkami bławatka, oraz malinami. Sok malinowy uzyskałam przy rozmrażaniu malin. To jest naprawdę proste 🙂
Smacznego 🙂 



4 thoughts on “Ciasto budyniowe na jaglanym spodzie”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *