Pieczony omlet z rabararem

Omletów wytrwanych nie lubię, omlety na słodko uwielbiam. Zazwyczaj jem je z masłem orzechowym i owocami. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować. Trzeba korzystać z sezonowych owoców, z tego co daje nam natura. Rabarbar uwielbiam, lubię kwaśne rzeczy. Tutaj nadaje fajnego, wiosennego charakteru. Dodatek oleju kokosowego i mąki kokosowej daje egzotyczny posmak 🙂



Składniki:
  • 2 laski rabarbaru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżeczki mąki kokosowej
  • 1-2 łyżeczki nasion chia
Rabarbar myjemy i kroimy na równe części. Olej kokosowy rozgrzewamy z cukrem na patelni. Układamy na patelnię rabarbar i smażmy z dwóch stron na małym ogniu dopóki nie zmięknie. Jajka, mleko, mąkę kokosową i nasiona chia miksujemy, tak żeby wszystkie składniki się połączyły. Masę wylewamy do foremki i układamy rabarbar. Omlet pieczemy ok 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Smanczego 🙂 



1 thought on “Pieczony omlet z rabararem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *