Sernik cytrynowy z lukrem cytrynowym

Będąc z M na zimowej wyprawi do Trójmiasta spróbowałam w Alei 40 obłędnego sernika. Był tak dobry, że mogę zaryzykować stwierdzeniem, że polubiłam serniki. Jest to naprawdę jedno z niewielu ciast, za którymi nie szaleję. Wielkanoc była dobrym pretekstem, żeby się przekonać czy ta nowa miłość przetrwa 🙂 Przetrwała i to dzięki przepisowi z Kwestii Smaku. Razem z mamą wspólnymi siłami upiekłyśmy to cudo. Przepis jest łatwy, brudzi się tylko jedną miskę- tak jak lubię najbardziej! Mało pracy a jakie spektakularne efekty. Lukier cytrynowy dopełnia smaku sernika, ciasto staje się dzięki temu podwójnie cytrynowe. U mnie z okazji Wielkanocy do dekoracji zawitały pralinki w kształcie jajek. Fajne, lekkie ciasto, bardzo wiosenne 🙂 Mam nadzieję, że jeszcze wrócę do tego przepisu.



Składniki na ciasto:
  • 250 g serka mascarpone
  • 600 g zmielonego tłustego twarogu
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka

Mascarpone, twaróg, skórkę z cytryny, cukier i ekstrakt waniliowy miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując masę. Po wbiciu wszystkich jajek masę ubijamy jeszcze chwilę, żeby się lepiej napowietrzyła. Tortownicę 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę serową. Piekarnik nagrzewamy do 160ºC, na sam spód wstawiamy naczynie z wodą. Sernik pieczemy ok. 60 minut. Po wyjęciu ciasta i jego wystygnięciu możemy opcjonalnie polać go lukrem cytrynowym.

Składniki na lukier:
  • 140 g cukru pudru
  • ok. 3 łyżki soku z cytryny
Cukier przesiać do szklaneczki, dodać sok z cytryny i ucierać do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Polać ostudzony sernik.
Smacznego 🙂  





Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *