Tort różany z michałkami

 
Przepis na te babeczki urodzinowe był tylko sprawdzeniem przepisu i zastanowieniem się, co chcę upiec na swoje urodziny 🙂 W zeszłym roku był to Kinder Cake, a ciężko pobić tamto ciasto. W maju postawiłam jednak na lekki różany biszkopt, przekładany serem twarogowym, kinderkami, michałkami i malinami. Sami musicie to wypróbować 🙂 
 

 
Składniki na ciasto:
 
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 pokrojone w kostki białe michałki
  • parę ususzonych płatków  różanych
  • 250 ml mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki syropu różanego
Mąke, cukier, proszek do pieczenia, michałki i płatki róży mieszamy w jednej misce. Mokre składniki miksujemy i dolewamy do suchych. Ciasto miksujemy przez ok. 5 minut, żeby się dobrze napowietrzyło. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy olejem lub masłem i wylewamy do niej ciasto. Tort pieczemy w 180ºC przez ok. godzinę lub do ‚suchego patyczka’.
 
Składniki na krem:
  • 350 g zmielonego twarogu na sernik
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
 
Do dekoracji:
  • 3-4 kinderki
  • 6 białych michałków
  • świeże maliny
  • suszone płatki róż

 

Wszystkie składniki miksujemy. Ostudzone ciasto przekrajamy na pół. Pierwszy biszkopt przekładamy połową kremu i układamy pokrojone kinderki, trochę je wciskając w masę. Na to układamy równo drugą część biszkoptu. Resztę masy rozprowadzamy na górze ciasta i trochę po bokach. Całość dekorujemy białymi michałkami, świeżymy malinami i suszonymi płatkami róż. 
Zachwyt gości gwarantowany,
Smacznego 🙂 
 
 
 


1 thought on “Tort różany z michałkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *