Zupa krem z zielonego groszku

 
Nie lubię zup. Rosół zjem, wiadomo. Ale do innych mnie nikt nie przekona. Lubię smak pomidorowej i krupniku i tak dalej… Lubię też zupę krem z pomidorów, ale ta z zielonego groszku totalnie podbiła moje serce! Kremy są bardzo pożywne, pełne witamin i dietetyczne. Porządna porcja warzyw w jednym posiłku. Cudo! Zupę robi się dosłownie 5-10 minut. Tego smaku nie zapomnicie na długo 🙂
 

Składniki dla 2-3 osób:
 
  • 500 g groszku zielonego z puszki/mrożonego/świeżego
  • 400-450 ml bulionu warzywnego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 70 g jogurtu naturalnego
  • pieprz do smaku
Groszek wrzucamy do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Im mniej płynu tym zupa będzie gęstsza. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka razem z pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut. Dodajemy jogurt naturalny i całość miksujemy na gładką masę. Podajemy z jogurtem naturalnym, chlebkiem pełnoziarnistym…pełna dowolność.
Smacznego 🙂 
 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *