Ciasto jogurtowe z porzeczkami

 

Ciasto idealne na letnie, ciepłe wieczory jak i te jesienne, deszczowe spędzone w łóżku pod kocykiem. Ciasto jest wilgotne, delikatne, dużo owoców daję cudowną słodycz. Można tak na prawdę dodać każde drobne owoce lub owoce pokrojone np. jabłka. Idealne do popołudniowej kawy w pracy czy na szybki deser od razu po śniadaniu 🙂 Musicie koniecznie spróbować bo jest przepyszne!

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
  • 160 g cukru
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 jajka
  • 120  ml oleju lub rozpuszczonego masła
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki syropu różanego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki suszonych płatków róży (opcjonalnie)
  • 250 g czerwonych porzeczek lub innych drobnych owoców

 

Do miski przesypujemy suche składniki. Jajka łączymy z olejem, jogurtem oraz syropem różanym i dodajemy do suchych składników. Całość miksujemy. Do ciasta wsypujemy połowę owoców oraz płatki róż i całość delikatnie mieszamy. Do tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy ciasto. na jego wierzchu układamy drugą połowę owoców. Ciasto pieczemy do „suchego patyczka” w temperaturze 180ºC przez ok. 40-60 minut. Jak zawsze od 40 minuty najlepiej kontrolować nasz wypiek. Pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem i płatkami róż.
Smacznego 🙂



4 thoughts on “Ciasto jogurtowe z porzeczkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *