Ciasto francuskie z figami i gruszkami

Jesień przyszła to i przepisy będą bardziej jesienne. Na razie korzystam z sezonowych owoców, więc padło na figi i gruszki. Za jednym ani drugim w zeszłym roku nie przepadałam, a w tym mogłabym jeść te owoce kilogramami. Pycha! Szybkie desery to to co lubię najbardziej, dlatego też padło na ciasto francuskie. Cynamon przyprawiony cynamonem i imbirem nadaje ostrzejszą nutę, miód to wszystko łagodzi i ciasteczka są cudowne 🙂 Taki jesienny comfort food.

Składniki:

    • 1 blat gotowego ciasta francuskiego
    • 150 g serka mascarpone
    • 1 łyżka miodu + miód do polania
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 łyżeczki imbiru
    • figi, gruszki
    • mleko
    • pokrojone pistacje

Ciasto francuskie kroimy na mniejsze prostokąty. Wielkość jest uzależniona tylko i wyłącznie od tego jakie wolicie zrobić ciasteczka. Mascarpone mieszamy trzepaczką z miodem, cynamonem oraz imbirem. Każdy prostokąt smarujemy 1 łyżką masy. Owoce kroimy w cienkie paski i układamy na cieście. Boki ciasta smarujemy mlekiem, można też jajkiem lub olejem. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 15-20 minut. Na wystudzone prostokąty wykładamy resztę masy z serka mascarpone, posypujemy pokrojonymi pistacjami i polewamy odrobiną miodu.

Smacznego 🙂

 



3 thoughts on “Ciasto francuskie z figami i gruszkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *