Tarte tatin z pomarańczami

Historia Tarty Tatin jest urocza, znacie ją? We francuskim miasteczku Lamotte-Beuvron dwie siostry prowadziły hotel wraz z restaurację. Pewnego dnia w Hotelu Tatin pojawiło się wielu myśliwych ze względu na sezon łowiecki. Stephanie Tatin była tak zbaiegana i rozkojarzona, że robiąc ciasto jabłkowe, w pośpiechu zapomniała o dodaniu ciasta. Żeby naprawić swój błąd na jabłka wyłożyła kruche ciasto i upiekła. Tarte Tatin stało się hitem w całej Francji.

Do tarty można dodać tak naprawdę każdy owoc. Ja zatęskniłam za latem i ciasto zrobiłam z pomarańczami. Najważniejsze jest to aby zachować warstwy: karmel, owoce, ciasto.

Składniki:

  • 40 g masła
  • 70 g brązowego cukru
  • 4 średnie pomarańcze pokrojone w plastry
  • gotowe ciasto francuskie

Na dużej patelni rozpuszczamy masło i cukier. Kiedy zacznie się karmelizować, układamy pomarańcze jedna przy drugiej. W trakcie smażenia zaczną one zmniejszać swoją objętość. Ja smażyłam je w 2-3 partiach. Najważniejsze jest aby przewrócić je tylko 1 raz na drugą stronę, tak żeby się nie rozpadły. Smażyć na średnim ogniu przez około 1-2 minuty z jednej strony. Następnie pomarańcze przekładamy do tortownicy, znowu jedna obok drugiej, jak najciaśniej. CIasto francuskie wycinamy w kształcie okręgu większego od tortownicy i układamy go na pomarańcze. Ciasto pieczemy przez okło 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu, tartę wyjmujemy z piekarnika, na wierzch tortownicy przykładamy talerz i jednym ruchem odwracamy ciasto na talerz.

Smacznego 🙂



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *