Chlebek bananowy z kawą

Zgadzam się, to jest takie pełnoprawne dietetyczne ciasto. Jest na pewno zdrowszym odpowiednikiem i to mi w zupełności wystarczy 🙂 Chlebek bananowy wiadomo, jest chlebkiem tylko z nazwy, tak już jakoś się przyjęło. Ja nie mam innej formy oprócz tortowej (szews bez butów chodzi) więc w kształcie to normalnie ciacho. Mąka owsiana dodaje trochę orzechowego smaku, do tego kakao i kawa podkręcają całość i ciasto nie jest już takie zwykłe. Sami spróbujcie 🙂

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 60 ml mleka
  • 80 ml oleju rzepakowego
  • 1 espresso (około 30 ml)
  • 280 g mąki owsianej
  • 80 g ksylitolu
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Obrane i pokrojone banany blendujemy na gładką masę razem z jajkiem, mlekiem, olejem i espresso. Do mokrych składników dosypujemy wymieszane suche składniki i miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy je do „suchego patyczka” w 170 stopni. U mnie trwało to 70 minut. Ciasto studzimy i podajemy z jogurtem naturalnym. 

Smacznego 🙂 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.