Nie ma piękniejszego ciastka niż ozdobione ciastko 🙂 Lukier królewski nadaje się do tego idealnie. Ma piękny kolor i jest przepyszny. Można nim ozdobić każde ciastko czy tort i zawsze wygląda niesamowicie. Jest prosty w przygotowaniu i zastyga po paru minutach. Nadaje charaktery kakaowym ciasteczkom 🙂
Składniki na około 2 blachy ciasteczek:
- 340 g mąki
- 75 g słodkiego kakao
- szczypta soli
- 125 g – 170 g cukru pudru
- 170 g miękkiego masła
- 1 jako
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
Masło utrzeć w mikserze na gładką masę. Dodawać powoli cukier, jajko, ekstrakt waniliowy oraz sól. Nadal miksować. Mąkę wymieszać z kakao, także dodać do miksera. Ciasto zawinąć w folię spożywczą. Odłożyć na godzinę do lodówki. Piec przez 12 minut w temperaturze 180ºC.
Składniki na lukier królewski:
- 1 białko
- 130 g cukru pudru
Białko zmiksować z cukrem pudrem na bardzo gęstą masę. W razie potrzeby trzeba dodać więcej cukru pudru. Gotową masę umieścić w rękawie cukierniczym i dekorować według uznania 🙂
No Comments