Pierwszy raz spróbowałam brownies parę lat temu w Wiedniu. Byłam nimi tak zachwycona, że jadłam je prawie codziennie. Z czasem jakoś o nich zapomniałam. Ale najwyższa pora żeby wróciły- w nowej, domowej odsłonie. Ciasto wyszło jeszcze lepsze niż to kupne 😉
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 180 g masła
- 2 czubate łyżki nutelli
- 140 g mąki
- 250 g cukru pudru
- 25 g kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- łyżka ekstraktu z wanilii
Czekoladę, masło i nutellę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder, kakao. Dodajemy jajka oraz ekstrakt z wanilii. Następnie przelewamy czekoladową masę do miski z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do blaszki (najlepiej troszkę mniejszej żeby ciasto było wyższe). Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 160ºC.
Pamiętajcie, że ciasto musi być wilgotne. Nie można piec go za długo bo straci cały swój urok.
Smacznego 🙂
No Comments