Jak widać słodkie można połączyć ze zdrowym. Te batoniki są idealnym przykładem. Dobre jako przekąska. Moi rodzice mówią, że są tak słodkie, że jeden wystarczy. Ja nie uznaje stwierdzenia ‘za słodkie” 😛 Mogę je jeść i jeść. Możecie do nich dodać zupełnie inne dodatki niż ja, te które najbardziej lubicie. Ważne żeby było ich dużo 🙂
Składniki:
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego (1066 g)
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 4 suszone figi
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki pestek słonecznika
- 1 1/2 szklanki orzechów arachidowych niesolonych
Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Trzeba uważać żeby się nie zagotowało. Kiedy będzie już ciepłe wsypujemy po kolei każdy składnik do garnka i dokładnie mieszamy. Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Foremkę wybieramy według uznania. Ja wybrałam większą, chciałam uzyskać płaskie batoniki. Pieczemy w temperaturze 130ºC przez około 50 minut do godziny. Wystawiamy z piekarnika do ostudzenia. Po około 25 minutach kroimy na batoniki.
Smacznego 🙂
4 komentarze
Kinga Ragan
11 października 2012 at 15:26Mniami! Wygląda pysznie 🙂
Aleksandra Saliszewska
11 października 2012 at 17:09I jeszcze lepiej smakuje 🙂
Joanna Marcinkiewicz
21 maja 2013 at 20:01To musi być cudowne, aż zrobię! 🙂
Aleksa
21 maja 2013 at 20:04Te batoniki znajdują się na mojej liście TOP 5! Są niesamowite! 🙂