Tak jak obiecałam dzisiaj przepis na przepyszną szarlotkę. Znudziły mi się te z małymi kawałkami jabłek albo ze startym jabłkiem. Duże kawałki jabłka w cieście to jest coś 🙂 Wszyscy, którzy już jej spróbowali wychwalają pod niebiosa ciasto. Faktycznie wyszło idealnie kruche, nie za słodkie…dokładnie takie jak powinno być 🙂
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki śmietany kremówki 30%
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody
Składniki na farsz:
- 4 duże jabłka
- opakowanie cukru wanilinowego
- 10 łyżeczek cukru brązowego lub do smaku
- 3 łyżki cynamonu
Wszystkie składni na ciasto siekamy i szybko zagniatamy. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy jabłka na ćwiartki i kroimy w nie za gruba plasterki. Ciasto wyjmujemy, wałkujemy 2/3 i wykładamy nim okrągłą formę do ciasta. Posypujemy je delikatnie cukrowo-cynamonową mieszanką. Układamy na surowe ciasto warstwami pyszne jabłka. Posypujemy je cukrem i lekko potrząsamy foremkę. Z pozostałej 1/3 ciasta, które rozwałkowujemy kroimy paseczki długości blaszki i układamy je na górze w kratkę. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 150ºC. W momencie wstawienia podwyższamy temperaturę do 180ºC. Pieczemy przez 40-45 minut.
Smacznego 🙂
2 komentarze
pigeon
18 października 2012 at 22:42Wow,wygląda świetnie! jutro wiem co bede miała na deser 😉 ja szarlotke lubie podać z gałką sorbetu malinowego z Grycana (40 kcal w gałce, można przeżyc ;)), taki deser jest idealny 🙂
Aleksandra Saliszewska
18 października 2012 at 23:23Dziękue bardzo 🙂 Mam nadzieję, że będzie Ci bardzo smakować! Z sorbetem świetny pomysł 🙂