Kiedy mamy mało czasu lub pojawiają się niespodziewani goście, wtedy robimy Stefankę- ciasto bez pieczenia 🙂 Szybkie, łatwe i przyjemne i przede wszystkim smaczne. Masa z kaszy mannej jest po prostu cudowna.
Składniki:
- 200 g herbatników
- 5-8 łyżek kaszy mannej
- 250 ml mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 50 g masła
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
- 30 g śmietanki 30%
Opcjonalnie:
- garść orzechów laskowych
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów arachidowych niesolonych
- garść rodzynek
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy cukry oraz masło. Gotujemy na małym ogniu, uważając aby się nie zagotowało. Ogień zmniejszamy do minimalnego i powoli wsypujemy kaszę manną. Gotujemy jeszcze przez 5 minut aby masa zgęstniała i odstawiamy ją do ostygnięcia (w tą pogodę dobrym rozwiązaniem jest wystawienie garnka na dwór). Foremkę o wymiarach 22x13x9 cm wykładamy folią spożywczą i na dno układamy warstwę herbatników, która przekładamy masą z kaszy mannej. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki. Ciasto wstawiamy do lodówki, aż zastygnie. Później polewamy je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej ze śmietanką i posypujemy mieszanką orzechów i rodzynek.
No Comments