Jest to angielski deser z bananów, toffi i bitej śmietany na spodzie z ciasteczek owsianych. Jego nazwa wzięła się od połączenia słów “banana’ i “toffee”. Jest niebiańsko słodkie… 🙂
Składniki na 6 kokilek:
- 200 g ciasteczek owsianych Digestive (lub innych owsianych czy wieloziarnistych)
- 90 g miękkiego masła
Składniki na nadzienie:
- 1 duży banan
- 9 łyżek gotowej masy krówkowej
- 100 ml śmietanki 30%
Ciasteczka kruszymy w misce i widelcem łączymy je z masłem. Następnie wypełniamy nimi kokilki, ciasto ugniatamy tak, aby zrobiło nam się wgłębienie. Pieczemy je 8 minut w temperaturze 180ºC. Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi całkowicie ostygnąć. Banan kroimy i kładziemy na ciasto. Następnie przykrywamy je masą krówkową. Nasze małe dzieło zwieńczamy ubitą śmietaną. Aby łatwiej było nam rozsmarować masę krówkową, łyżkę zanurzamy w gorącej wodzie. Ciasto możemy na jakiś czas odstawić do lodówki, ale nie jest to konieczne.
No Comments