Menu
Ciasta / Wielkanoc

Baba Wielkanocna

Przepis godny polecenia. Baba po prostu rozpływa się w ustach i jest niesamowita! Koniecznie musi pojawić się na Waszych stołach. Szczególnie, że jest banalnie prosta w przygotowaniu 🙂

Składniki:

  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 jajek
  • 170 g mąki pszennej
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na wierzch:
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 i 1/2 łyżki gorącej wody
  • migdały
  • rodzynki
Masło z cukrami rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w dość dużej misce) i ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy po kolei i powoli jajka, nadal ubijając. Wsypujemy przesianą mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej masłem formy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 50-60 minut (najlepiej sprawdzać na “suchy patyczek”). Kiedy baba ostygnie, wyjmujemy ją z formy. Cukier puder mieszamy z gorącą wodą i polewamy nim nasze ciasto. Dekorujemy bakaliami.
Smacznego 🙂
 

 

 

No Comments

    Leave a Reply

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.