Przepis godny polecenia. Baba po prostu rozpływa się w ustach i jest niesamowita! Koniecznie musi pojawić się na Waszych stołach. Szczególnie, że jest banalnie prosta w przygotowaniu 🙂
Składniki:
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 5 jajek
- 170 g mąki pszennej
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na wierzch:
- 6 łyżek cukru pudru
- 2 i 1/2 łyżki gorącej wody
- migdały
- rodzynki
Masło z cukrami rozpuszczamy w kąpieli wodnej (w dość dużej misce) i ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy po kolei i powoli jajka, nadal ubijając. Wsypujemy przesianą mąkę pszenna i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do natłuszczonej masłem formy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 50-60 minut (najlepiej sprawdzać na “suchy patyczek”). Kiedy baba ostygnie, wyjmujemy ją z formy. Cukier puder mieszamy z gorącą wodą i polewamy nim nasze ciasto. Dekorujemy bakaliami.
Smacznego 🙂
No Comments