Wczoraj znalazłam obrazek w internecie w jakimś dziale Do It Yourself. Nie wiem czym jest posmarowane jabłko, ale ja postanowiłam zrobić je właśnie z pysznym domowym masłem orzechowym. Zaskakująco dobre połączenie smaków. Kolejna propozycja na drugie śniadanie czy na spotkanie ze znajomymi 🙂
Składniki:
- 2 jabłka
- 170 g orzechów ziemnych niesolonych
- 1 łyżeczka oleju sezamowego lub oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka sezamu
- duża szczypta soli
Na wierzch:
- garść suszonej żurawiny
- garść nasion granatu
- garść migdałów
Jabłka kroimy w plasterki i wykrawamy gniazda nasienne (na dole załączę obrazek). Orzechy mielimy przez około minutę. Po tym czasie dosypujemy sól, sezam, dolewamy olej i miód i mielimy dalej na gładką masę. Nasze pyszne masło orzechowe smarujemy na plasterkach jabłka i dekorujemy je czym tylko dusza zapragnie. Uważam, że idealnie komponuje się słodycz żurawiny z kwaśnym granatem 🙂
Smacznego 🙂
No Comments