Idealne ciasto-niespodzianka na dzisiejszy Dzień Ojca! 🙂 Zaskoczyło i zachwyciło nie tylko mojego tatę ale i wszystkich gości. Jest po prostu niesamowite i każdy chociaż raz powinien go spróbować! Nie bójcie się bezy, wszystko jest bardzo proste w przygotowaniu. Musi się udać 🙂
Składniki na ciasto:
- 220 g mąki
- 2 i 1/4 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki na krem cytrynowy:
- 150 ml soku z cytryny
- 70 ml soku z pomarańczy
- 150 ml wody
- skórka z 2 cytryn
- 85 g cukru
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 120 g masła
- 1 jajko
- 3 żółtka
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Ciasto: mąkę, cukier puder i sól wsypujemy do miski, miksujemy razem z masłem. Dolewamy jajko i wodę i miksujemy przez około 5 minut. Ciasto formujemy w kulę. Formę do tart o średnicy 27 cm smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto, nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do lodówki na 40 minut. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy je np. innym naczyniem lub jabłkami. Pieczemy w 190ºC (góra i dół, bez termoobiegu) przez 15 minut. Po tym czasie zdejmuje obciążenie i folię i pieczemy jeszcze około 10-13 minut na złoty kolor.
Krem cytrynowy: sok wyciśnięty z cytryn i pomarańczy oraz wodę wlewamy do garnka, dorzucamy otartą skórkę, cukier i mąkę i gotujemy na małym ogniu, mieszając trzepaczką lub rózgą. Gdy krem zgęstnieje, zestawiamy go z ognia i dorzucamy kawałeczki masła, energicznie mieszamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy jajko i żółtka i całość miksujemy. Do czasu przygotowania bezy, krem możemy przykryć folią spożywczą, żeby nie utworzył się kożuch na powierzchni. Krem wykładamy równomiernie na ostudzone ciasto.
Beza: Białka miksujemy na sztywną pianę. Cukier dodajme partiami, po jednej łyżce. Na koniec dosypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze minutę. Beże wykładamy na krem cytrynowy tak, żeby do niego mocno przylegał. Następnie resztę masy wykładamy fantazyjnie, robiąc esy-floresy. Pieczemy w 180ºC przez 20 minut.
Smacznego! 🙂
No Comments