Najbardziej znane ciasteczka na świecie, każdy choć raz musi spróbować je zrobić 🙂 Ja użyłam migdałów, ale można je zastąpić orzechami laskowymi. Są pyszne do popołudniowej kawy 🙂
Składniki na około 40 sztuk:
- 75 g masła
- 80 g cukru
- 20 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1 jajko
- 110 g mąki pszennej
- 1 łyżka mleka
- 70 g mlecznej czekolady
- 50 g migdałów
- 40 g kropelek czekoladowych lub gorzkiej czekolady
Masło ucieramy z cukrem brązowym i wanilinowym na gładką masę, dosypujemy sól, dodajemy jajko i miksujemy około 5 minut. Mąkę dosypujemy partiami po jednej łyżce i dolewamy mleko. Całość miksujemy jeszcze 3 minuty. Czekoladę kroimy w kostkę, migdały rozdrabniamy w blenderze i wszystko dosypujemy do ciasta, mieszamy. Na papier do pieczenia ciasteczka wykładamy dwoma łyżeczkami. Kładziemy je w większych odstępach, gdyż rozleją się na boki. Posypujemy je czekoladowymi kropelkami lub posiekaną gorzką czekoladą. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 160ºC z termoobiegiem przez 15 – 17 minut.
Smacznego 🙂
No Comments