Dzisiaj był tak straszny upał. Postanowiłam z nim walczyć na słodki sposób. Mrożona herbata z syropem smakuje jak bubble tea, tylko bez kalorycznych żelek 😛
Składniki:
- 400 g czereśni
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 30 ml wody
- 2 łyżeczki sypanej zielonej herbaty z jaśminem
- 300 ml wrzątku
- kostki lodu
Czereśnie bez pestek wrzucamy na patelnię i pod przykryciem dusimy przez 5 minut. Po tym czasie dosypujemy cukier puder, mieszamy i znowu pod przykryciem zostawiamy na około 10 minut. Dolewamy wodę i gotujemy jeszcze przez 3 minut na średnim ogniu. Następnie całość miksujemy blenderem i przecieramy dwa razy przez sitko. Mus czereśniowy gotowy. Zieloną herbatę zaparzamy w dzbanuszku i zostawiamy do ostygnięcia. Do szklanki wrzucamy kostki lodu, zalewamy zieloną herbatą i dolewamy mus czereśniowy, który ładnie osiada na dnie. Przed podaniem herbatę można wymieszać.
SMACZNEGO! 🙂
No Comments