Menu
Muffiny

Muffiny dyniowe z kruszonką

Nie będę się rozpisywać…zdjęcia “mówią” wszystko! Kruszonka na babeczkach to strzał w dziesiątkę! 🙂


Składniki na 12 babeczek:
  • 300 g dyni
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 12 g cukru wanilinowego
  • 100 ml oleju z pestek winogron
  • 100 ml jogurty greckiego

Dynię obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 10 minut do miękkości. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, kardamonem i płatkami owsianymi. Jajka miksujemy razem z cukrami na puszystą masę. W tym czasie dynie odsączamy i miksujemy na gładką masę, odstawiamy na bok żeby chwilę ostygła. Gdy nasze jajka się ubiją, dorzucamy do nich naszą mieszankę z mąką, a na koniec dodajemy dynie i wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Nakładamy ciasto do papilotek do 2/3 wysokości.

Składniki na kruszonkę:
  • 30 g mąki
  • 40 g cukru
  • 20 g masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki dokładnie zagniatamy palcami i rozdrabniamy. Posypujemy kruszonkę na babeczki, przed pieczeniem. Wstawiamy je na piekarnika nagrzanego na 180ºC i pieczemy przez 25 minut.
Smacznego 🙂


2 komentarze

  • gin
    16 listopada 2013 at 20:59

    Oj tak, kruszonka zdecydowanie podnosi wartość smakowo-wizualną wypieków 🙂 Wyglądają pysznie 🙂

    Reply
  • Aleksa
    6 grudnia 2013 at 15:31

    Faktycznie. Kruszonka to jest to! 😉

    Reply

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.