Ostatnio robiłam sporo kruchych ciasteczek, a białka w lodówce nie mogą czekać w nieskończoność. W okresie świątecznym ciężko jest znaleźć w sklepach blanszowanie migdały, dlatego nie zrobiłam makaroników, a zwykłe beziki. Charakteru nadałam im cynamonowym kremem, który jest tak pyszny, że aż chce się więcej 😉
Składniki na 12 podwójnych bez:
- 1 białko (ok. 30 g)
- szczypta soli
- 65 g cukru pudru
- czerwony barwnik spożywczy w proszku
Białko ubijamy na sztywną pianę z solą. Cukier puder z barwnikiem dosypujemy partiami, cały czas miksując. Masę nakładamy do szprycy i na blachę wyciskamy równe kółka. Pieczemy w 130ºC przez 35 – 40 min. Wyjmuje z piekarniki żeby ostygły.
Składniki na krem:
- 80 g serka mascarpone
- 1 łyżka śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki miksujemy i szprycą lub łyżeczką przekładamy beziki.
Smacznego 🙂
3 komentarze
myladylaura
14 grudnia 2013 at 13:56Z chęcią schrupałabym twoje bezy ,pozdrawiam.
antynomiczna
14 grudnia 2013 at 14:20oszalałam na sam widok! ; )
Aleksa
14 grudnia 2013 at 23:09Dziękuję bardzo! 🙂