Menu
Boże Narodzenie / Ciasta / Czekolada

Makowiec z gruszką

Święta, Święta i po Świętach 🙂 Ale makowiec nadal króluje na stole. Jest szybki w przygotowaniu, inny niż tradycyjny makowiec. Jest naprawdę niesamowity, musicie go spróbować 😉 Chciałam zrobić więcej zdjęć, ale po tym jednym ciasto nagle zniknęło ze stołu i zostały okruszki… 🙂
 
 
 
Składniki:
 
  • 250 g herbatników w czekoladzie
  • 200 g herbatników pełnoziarnistych
  • 250 g rozpuszczonego masła
  • puszka masy makowej z bakaliami (900 g)
  • 80 g rodzynek
  • 2 starte gruszki
Herbatniki kruszymy na małe kawałki, część możemy zblendować bardzo drobno. Tortownicę o wymiarach 29 x 24 cm smarujemy masłem. Wysypujemy połowę ciastek na dno, zalewamy je połową masła, jak najbardziej równomiernie. Masę makową łączymy z rodzynkami oraz gruszkami i wykładamy całość na spód ciasta. Ostatnią warstwą są herbatniki zalane masłem. Ciasto pieczemy przez 30 – 40 minut w 200ºC
Smacznego 🙂
 

 

 

6 komentarzy

  • Nashelly
    27 grudnia 2013 at 19:59

    Wygląda pięknie, i na pewno pysznie smakuje 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    Reply
  • Jula G.
    28 grudnia 2013 at 01:23

    nic bym nie zmieniła! na pewno by mi smakował 😉

    Reply
  • gin
    28 grudnia 2013 at 16:10

    Wygląda pysznie 🙂

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:51

    Dziękuję 😉 Nashelly, naprawdę fajny blog 🙂

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:52

    Polecam z całego serca. Naprawdę coś cudownego 🙂

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:52

    Gin, a jak pysznie smakuje… 🙂

    Reply

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.