Święta, Święta i po Świętach 🙂 Ale makowiec nadal króluje na stole. Jest szybki w przygotowaniu, inny niż tradycyjny makowiec. Jest naprawdę niesamowity, musicie go spróbować 😉 Chciałam zrobić więcej zdjęć, ale po tym jednym ciasto nagle zniknęło ze stołu i zostały okruszki… 🙂
Składniki:
- 250 g herbatników w czekoladzie
- 200 g herbatników pełnoziarnistych
- 250 g rozpuszczonego masła
- puszka masy makowej z bakaliami (900 g)
- 80 g rodzynek
- 2 starte gruszki
Herbatniki kruszymy na małe kawałki, część możemy zblendować bardzo drobno. Tortownicę o wymiarach 29 x 24 cm smarujemy masłem. Wysypujemy połowę ciastek na dno, zalewamy je połową masła, jak najbardziej równomiernie. Masę makową łączymy z rodzynkami oraz gruszkami i wykładamy całość na spód ciasta. Ostatnią warstwą są herbatniki zalane masłem. Ciasto pieczemy przez 30 – 40 minut w 200ºC.
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Nashelly
27 grudnia 2013 at 19:59Wygląda pięknie, i na pewno pysznie smakuje 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Jula G.
28 grudnia 2013 at 01:23nic bym nie zmieniła! na pewno by mi smakował 😉
gin
28 grudnia 2013 at 16:10Wygląda pysznie 🙂
Aleksa
5 kwietnia 2014 at 17:51Dziękuję 😉 Nashelly, naprawdę fajny blog 🙂
Aleksa
5 kwietnia 2014 at 17:52Polecam z całego serca. Naprawdę coś cudownego 🙂
Aleksa
5 kwietnia 2014 at 17:52Gin, a jak pysznie smakuje… 🙂