Menu
Boże Narodzenie / Ciasteczka

Miękkie pierniczki

Jest to zdecydowanie przepis na ostatnią chwilę. Pierniczki są od razu miękkie, nie muszą leżeć przez parę dni w pudełku. Wystarczy je polukrować i są gotowe na Święta! 🙂

Jest to zdecydowanie mój przepis awaryjny, a to dzięki mniejszej ilości miodu. Nie oznacza to jednak, że tracą na smaku. 

 
 
Składniki:
 
  • 470 – 480 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 30 – 40 g przyprawy korzennej o piernika
  • 3 łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • 100 masła
  • 100 g miodu
Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy i wbijamy jajka. Masło i miód rozpuszczamy na patelni, uważając żeby się nie zagotowały. Dolewamy do całości. Wszystko miksujemy końcówką z hakiem, albo zagniatamy rękami. Z gotowego ciasta formujemy kule i wałkujemy na około 4 – 6 mm (podsypując minimalną ilością mąki) i wycinamy pierniczki. Układamy je na papierze pergaminowym i pieczemy przez około 5 – 8 minut w 180ºC.
Składniki na lukier królewski:
  • 1 białko 
  • 180 g cukru pudru
Białko miksujemy przez 1 minutę, tak żeby powstała delikatna piana. Cukier puder dodajemy partiami, cały czas miksując. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy pierniczki.
Smacznego 🙂
 
 
 
 
 

No Comments

    Leave a Reply

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.