Menu
Boże Narodzenie / Czekolada / Desery

Blok czekoladowy

Ten przepis dostałam od koleżanki jeszcze w gimnazjum. Moim zdaniem przepis jest idealny, a ten cudowny smak mleka w proszku… Ale musicie sami spróbować i ocenić. Jeden z szybszych deserów do zrobienia, a jak dobrze się go wyjada z garnka… 😉
 



Składniki:
 
  • 250 g masła roślinnego
  • 5 łyżek wody
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 250 g mleka w proszku
  • 170 g herbatników
Do garnka wrzucamy masło, dolewamy wodę, dodajemy cukier i kakao i rozpuszczamy wszystko na małym ogniu, mieszamy od czasu do czasu. Garnek zestawiamy z ognia. Mleko w proszku dosypujemy do naszej masy partiami, możemy mieszać to łyżką albo trzepaczką. Herbatniki kruszymy na mniejsze i większe kawałki, dorzucamy do garnka i mieszamy. Możecie dodać też ulubione orzechy, suszone owoce, rodzynki… Tortownicę wykładamy folią spożywczą, przekładamy do niej blok czekoladowy i wstawiamy do lodówki na parę godzin.


13 komentarzy

  • Dominika
    2 stycznia 2014 at 16:20

    Jadłam raz taki blok czekoladowy i bardzo fajnie mi się kojarzy 🙂

    Reply
  • Kraina miodem płynąca
    2 stycznia 2014 at 18:25

    Taki blok czekoladowy kilkanaście lat temu był popisowym 'wypiekiem' mojego brata, dlatego mam do tego przepisu wielki sentyment. Ja również robiłam go wielokrotnie, ale nigdy nie smakował tak jak u brata… Mimo to muszę przyznać, że smak jest kapitalny i blok ten uważam za jeden z najlepszych domowych słodyczy! 🙂

    Reply
  • Agata
    2 stycznia 2014 at 18:26

    Nie wątpię, że jest cudowny! Jak byłam mała to zawsze wyjadłam ciasto z garnka, a właściwie to…nadal to robię 😀

    Reply
  • kruszyna
    2 stycznia 2014 at 19:10

    Blok czekoladowy to jedno z moich najlepszych i najsłodszych wspomnień z dzieciństwa :))

    Reply
  • Gosia
    2 stycznia 2014 at 22:31

    Smak mojego dzieciństwa:) U nas dodawało się jeszcze rodzynki:) Pysznie prezentuje się Twój blok czekoladowy:)

    Reply
  • wedelka
    3 stycznia 2014 at 00:14

    Uwielbiam 🙂 To ten rodzaj deserów, które niewątpliwie kojarzą mi się z dzieciństwem 🙂

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:46

    Pracy nie jest dużo, koniecznie wypróbuj 😉

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:47

    Każdy ma jakiś popisowy przepis. Moja babcia robi najlepsze w-zetki na świecie 🙂

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:48

    Ja też tak robię 😀 Jeszcze ciepły krem wyjadam łyżeczką, jest to najlepsza część robienia bloku 🙂

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:48

    I ten wyczuwalny, charakterystyczny smak mleka w proszku…pycha! 🙂

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:48

    Ten komentarz został usunięty przez autora.

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:49

    Dziękuję bardzo 🙂 Rodzynki i w ogóle bakalie to fajny pomysł do dodania 🙂

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:49

    Warto wracać do smaków z dzieciństwa 🙂 Tyle wspaniałych wspomnień… 🙂

    Reply

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.