Menu
Ciasteczka

Ciastka z dżemem porzeczkowym

Dzisiaj chciałam złożyć wszystkim Babciom najlepsze życzenia! Z tej okazji, oprócz kartki z pięknymi życzeniami, możemy podarować im ręcznie wykonane słodkości. Przyznam się szczerze, że z powodu zbliżającej się sesji w kuchni jestem bardzo rzadko. Wiem jednak, że liczy się gest i zrobiłam coś prostego i pysznego prosto od serca…dla serca. Dla moich dwóch ukochanych Babć! 🙂


Składniki:
  • gotowe płaty ciasta francuskiego
  • dżem porzeczkowy niskosłodzony
  • mleko
  • cukier brązowy
Z ciasta wycinamy parzystą liczbę serc, każde tej samej wielkości. Na jedno serduszko kładziemy około 1 łyżeczkę dżemu porzeczkowego. Brzegi smarujemy mlekiem i nakładamy na górę kolejny płat serduszkowego ciasta. Dociskamy brzegi palcami a następnie dookoła przyciskamy je widelcem. Układamy na blasze wyłożonej papierem. Gotowe serduszka smarujemy z wierzchu mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy około 15 minut w 200ºC.
Smacznego 🙂


2 komentarze

  • myladylaura
    21 stycznia 2014 at 20:15

    Świetne serducha ,pozdrawiam.

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:43

    Czego nie robi się dla ukochanych Dziadków 🙂 Również pozdrawiam 🙂

    Reply

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.