Menu
Desery / FIT

Domowa Granola

Zdarza Wam się czasami zaspać? Macie 5 minut na zjedzenie śniadania? Mi ostatnio przytrafią się to co raz częściej. Wtedy idealne są płatki z mlekiem lub z jogurtem. Poza tym lubię jeść rano płatki, czuję się po nich syta aż do następnej przekąski 🙂 Dlatego postanowiłam zrobić domową granolę, w której wiem co jest, nie ma cukrów ani innych składników, od których niepotrzebnie przybieramy na wadze. Pamiętajcie, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem. To ono daje nam energię na cały dzień! 🙂


Składniki:
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g płatków żytnich
  • 1 łyżka otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów żytnich
  • 30 g pestek słonecznika
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 100 g miodu
  • 30 g rodzynek
  • 30 g suszonych owoców goji

Płatki, otręby i pestki słonecznika wrzucamy do miski. Olej, esencję oraz miód mieszamy i dolewamy do płatków. Całość łączymy tak, żeby granola była dokładnie pokryta olejem i miodem. Następnie wykładamy całość na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy w 130ºC (termoobieg) przez około 25 minut. W połowie czasu możemy trochę pomieszać płatki. Gdy granola ostygnie,  dodajemy do niej rodzynki oraz owoce goji i przekładamy ją do pojemnika. Codziennie rano delektujemy się pysznym i zdrowym śniadaniem.
Smacznego 🙂


2 komentarze

  • Natalie
    4 stycznia 2014 at 16:19

    Pysznie i zdrowo ! Uwielbiam granolę 🙂

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:45

    Domowa jest jednak najlepsza. Żadna kupna jej nie dorówna 🙂

    Reply

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.