Menu
Czekolada / Desery

Deser z mascarpone i musem z owoców leśnych

Deser wymyślony na poczekaniu. Słodka biała czekolada idealnie komponuje się z kwaśnym musem z owoców leśnych. Jest to namiastka wspomnień lata, idealna na lutowe wieczory przy winie… 😉


Składniki na 4 porcje:
  • 200 g białej czekolady
  • 300 g serka mascarpone
  • około 100 ml kwaśnej śmietany 30%
  • 160 g mrożonych owoców leśnych
  • 4 łyżeczki wody
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, nie zostawiamy jej na ogniu, tylko pilnujemy ją i mieszamy (inaczej, mimo wszystko, się przypali i będzie miała brzydką konsystencję). Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną, dolewamy do tego rozpuszczoną czekoladę i znowu całość miksujemy na gładką masę. Przekładamy ją do kieliszków lub pucharków. Owoce leśne odstawiamy do rozmrożenia na ok. 20 minut. Miksujemy je na sorbet w blenderze, jeżeli zajdzie taka potrzeba dodajemy po 1 łyżeczce wody i sprawdzamy konsystencję. Mus musi być zwarty, nie lejący. Układamy go na masie z serka i wyrównujemy łyżeczka górę. Jak widzicie na zdjęciach, możecie najpierw ułożyć trochę musu, serka i znowu musu. To już zależy od Was. 🙂 Kieliszki wstawiamy do lodówki, chociaż na 20 minut.
Smacznego 🙂


4 komentarze

  • whiness
    12 lutego 2014 at 19:00

    Takie desery przypominają mi o lecie… Tęskno mi do owoców leśnych, bo wiem, jak cudownie komponują się w takich musach. Muszę kupić, chociaż te mrożone 🙂

    Reply
  • gin
    13 lutego 2014 at 14:09

    Mmm, pyszności 🙂 A jak pięknie wyglądają!

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:30

    W tą zimę zapomniałam pomrozić owoce i zakupiłam w Lidlu mieszankę. Całkiem dobra 🙂 Dobrze, że już powoli zaczyna się sezon na owoce… 🙂

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:31

    Faktycznie, deser niesamowicie efektowny 🙂 Tak pyszny, że można zapomnieć o tym co się dzieje dookoła 🙂

    Reply

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.