Menu
Czekolada / Desery

Mus czekoladowy z bitą śmietaną

Jest to bardzo lekki deser. Nie jest bardzo kaloryczny. Osoby, które dbają o sylwetkę mogą pozwolić sobie na jeden mały pucharek tej przyjemności i zastąpić bitą śmietanę na przykład jogurtem 🙂


Składniki na 4 małe pucharki:
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 małe espresso (ok. 25 ml)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • sok malinowy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zestawiamy z ognia i dodajemy espresso. Dokładnie mieszamy. Żółtka ubijamy i dodajemy 3 łyżki masy, cały czas mieszając, aby jajka się nie ścieły. Dolewamy całą czekoladę i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodajemy partiami do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łyżką. Mus przekładamy do małych kieliszków i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny lub całą noc. Przed podaniem ubijamy śmietankę, nakładamy ją na mus czekoladowy i delikatnie polewamy sokiem malinowym.
Smacznego 🙂


6 komentarzy

  • Ervisha
    17 lutego 2014 at 14:35

    Słodki deser 🙂

    Reply
  • Bo(ro)n Appétit
    17 lutego 2014 at 15:01

    Od rana chodzi za mną mus czekoladowy!!!

    Reply
  • gin
    18 lutego 2014 at 14:55

    Mmm, coś cudownego 🙂

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:27

    Naprawdę, tyle przyjemności w jednym pucharku… 🙂

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:28

    Bo(ro)n Appetite, wypróbowałaś przepis, czy masz jakiś swój sprawdzony? 🙂

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:28

    Bez czekolady nie da się żyć… 🙂

    Reply

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.