Powoli zbliża się Wielkanoc, dlatego warto wypróbować kilka przepisów. Każdemu zależy przecież żeby były dobre i sprawdzone 🙂 Babeczki są dobre na każdą inna okazję, ale chyba już przez pogodę i tą cudowną wiosnę w powietrzu, mam wrażenie, że są bardzo wielkanocne. Ciężkie, wilgotne i bardzo czekoladowe 🙂
Składniki na ok. 6 babeczek:
- 60 g masła
- 60 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g mąki
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, cały czas miksując dodajemy jajko, później śmietankę. Mąkę, kakao, sodę i sól łączymy w misce i przesypujemy do mokrych składników. Całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę, która powinna być gęsta. Babeczki piekłam w formie silikonowej w kształcie kwiatów róży. Wcześniej wysmarowałam ją olejem i opruszyłam kakao. Ciasto nakładałam do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy je przez około 15 – 17 minut w 180ºC. Najlepiej sprawdzać je metodą “na suchy patyczek”. Możecie upiec je w formie baby wielkanocnej. Wtedy czas pieczenia wydłuży się pewnie do około 30 – 40 minut. Część babeczek udekorowałam lukrem (2 łyżki cukru pudru, 1 – 2 łyżki gorącej wody).
Smacznego 🙂
6 komentarzy
Karmel-itka.
5 kwietnia 2014 at 09:49mam takie same foremki! :]
gin
5 kwietnia 2014 at 12:13Cudnie wyglądają 🙂
Też mam takie foremki 🙂
Aleksa
5 kwietnia 2014 at 17:22Dopiero pierwszy raz je wypróbowałam 🙂 Super sprawa
Aleksa
5 kwietnia 2014 at 17:22Od teraz będę w nich piekła coś częściej, bo babeczki wyglądają naprawdę uroczo 🙂
Justyna Żak
5 kwietnia 2014 at 18:05pysznie wyglądają:)
Aleksa
5 kwietnia 2014 at 18:15Tak też smakują 🙂 Koniecznie wypróbuj 🙂