Menu
Ciasteczka / Czekolada / Muffiny

Babeczki czekoladowe

Powoli zbliża się Wielkanoc, dlatego warto wypróbować kilka przepisów. Każdemu zależy przecież żeby były dobre i sprawdzone 🙂 Babeczki są dobre na każdą inna okazję, ale chyba już przez pogodę i tą cudowną wiosnę w powietrzu, mam wrażenie, że są bardzo wielkanocne. Ciężkie, wilgotne i bardzo czekoladowe 🙂
 
 
Składniki na ok. 6 babeczek:
  • 60 g masła
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, cały czas miksując dodajemy jajko, później śmietankę. Mąkę, kakao, sodę i sól łączymy w misce i przesypujemy do mokrych składników. Całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę, która powinna być gęsta. Babeczki piekłam w formie silikonowej w kształcie kwiatów róży. Wcześniej wysmarowałam ją olejem i opruszyłam kakao. Ciasto nakładałam do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy je przez około 15 – 17 minut w 180ºC. Najlepiej sprawdzać je metodą “na suchy patyczek”. Możecie upiec je w formie baby wielkanocnej. Wtedy czas pieczenia wydłuży się pewnie do około 30 – 40 minut. Część babeczek udekorowałam lukrem (2 łyżki cukru pudru, 1 – 2 łyżki gorącej wody).
Smacznego 🙂
 

 

 

 

6 komentarzy

  • Karmel-itka.
    5 kwietnia 2014 at 09:49

    mam takie same foremki! :]

    Reply
  • gin
    5 kwietnia 2014 at 12:13

    Cudnie wyglądają 🙂
    Też mam takie foremki 🙂

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:22

    Dopiero pierwszy raz je wypróbowałam 🙂 Super sprawa

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 17:22

    Od teraz będę w nich piekła coś częściej, bo babeczki wyglądają naprawdę uroczo 🙂

    Reply
  • Justyna Żak
    5 kwietnia 2014 at 18:05

    pysznie wyglądają:)

    Reply
  • Aleksa
    5 kwietnia 2014 at 18:15

    Tak też smakują 🙂 Koniecznie wypróbuj 🙂

    Reply

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.