Zdrowych przepisów ciąg dalszy. Przepis podpatrzony w gazecie. Trochę bałam się tego buraka, gdyż nie jestem jego największą fanką. Stwierdziłam jednak, że muszę się przełamać i spróbować nowych smaków. Trzeba zaskakiwać swoich czytelników 😉 Smak smoothie miło mnie zaskoczył, jest dość wyrazisty i lekko kwaśny. Idealny na upalne dni, które powoli nadchodzą… 🙂
Składniki:
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- woda
- 1/2 marchewki
- 1 kiwi
- 1 małe jabłko
- 1 większy burak
Do blendera wlewamy sok z pomarańczy i cytryny, możemy dodać trochę wody jeżeli chcemy, żeby smoothie było bardziej płynne. Marchewkę oraz kiwi obieramy i kroimy w plasterki. Jabłko razem ze skórką kroimy w duże kawałki (bez gniazda nasiennego). Buraka obieramy, sparzamy go gorącą wodą (KONIECZNIE) i kroimy w plastry. Wszystkie owoce i buraka wrzucamy do blendera. Całość miksujemy na gładką masę. Na dno szklanki możemy dać trochę jogurtu naturalnego i wlewamy nasze kolorowe smoothie. Możemy podawać z łodygą selera naciowego.
Smacznego 🙂
8 komentarzy
KasiaWeganka
31 maja 2014 at 13:57bardzo fajne połaczenie skladników 🙂 rzadko dodaje buraka do koktajli, pora to zmienić
wedith1
31 maja 2014 at 14:17Wygląda rewelacyjnie! I tyle zdrowia w jednej szklance 🙂
Aleksa
31 maja 2014 at 14:33To mój pierwszy eksperyment z burakiem, ale jaki pyszny 🙂
Aleksa
31 maja 2014 at 14:34Smakuje równie rewelacyjnie jak wygląda 🙂
Karmel-itka.
31 maja 2014 at 21:13ciekawość mnie zżera! intrygujący!
Aleksa
3 czerwca 2014 at 09:36Karmel-itka., wypróbowałaś może z tej ciekawości przepis? Smakowało? 🙂
Kinga
30 stycznia 2015 at 15:37muszę spróbować!
Krzysztof Bogusz
10 marca 2017 at 16:30Hej, po co sparzać buraka gorącą wodą? ☺