Menu
Desery

Rabarbar pod kruszonką

Czasami po prostu ma się ochotę na coś dobrego i  szybkiego w zrobieniu. W domu rabarbar leżał, żeby zrobić z niego ciasto…ale niestety się nie doczekał. Skończył szybko pod kruszonką i lodami waniliowymi 🙂


Składniki na 4 porcje:
  • 4 – 5 łodyg rabarbaru
  • cukier
  • lody waniliowe
Składniki na kruszonkę:
  • 50 g masła
  • 4 – 5 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
Rabarbar kroimy w grubsze plastry. Wrzucamy je do żaroodpornych kokilek i zasypujemy je cukrem, 2 – 3 łyżeczkami. Składniki na kruszonkę zagniatamy palcami w miseczce i równomiernie rozkładamy na rabarbarze. Pieczemy je w 200ºC przez ok. 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Na gorący deser wykładamy świeże owoce i gałkę lodów waniliowych.
Smacznego 🙂


2 komentarze

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.