Jesienna aura w końcu z pełną mocą sprawiła, że mam ochotę wrócić do pieczenia. Na najbliższy czas zaplanowałam syrop cynamonowy, syrop pierniczkowy oraz kruche ciasteczka korzenne. Niestety przed świętami przyprawy korzennej nie ma w sklepie. Dlatego dzisiaj zrobiłam własną, domową. Najlepsza! 🙂
Składniki (ilość widoczna na zdjęciu):
- 20 g zmielonego cynamonu
- 1 płaska łyżeczka zmielonego imbiru
- 5 g gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczka kardamonu
- 1/2 łyżeczka zmielonego anyżu
- 1 łyżeczka całych goździków
- 9 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka całych ziaren kolorowego pieprzu
Składniki, które są już zmielone przesypujemy do małego słoiczka. Goździki, ziele angielskie i pieprz miksujemy na gładką masę w młynku do kawy, albo rozbijamy w moździerzu. Wszystkie składniki bardzo dobrze mieszamy, szczelnie zamykamy i VOILA! 🙂
Smacznego! 🙂
No Comments