Menu
Ciasta

Jesienne ciasto marchewkowe ze świeżą żurawiną

Tydzień temu na targu zakupiłam żurawinę. Widziałam ją pierwszy raz i po prostu nie mogłam się oprzeć tym pięknym, czerwonym kuleczkom! 🙂 Naprawdę uroczy owoc. Niestety w ogóle nie miałam pomysłu co mogłabym z niej zrobić. Wczoraj nagle stwierdziłam, że robię eksperyment. Eksperyment się udał. Ciasto jest wilgotne, delikatnie kwaśne i ostre dzięki przyprawom. Idealne jesienne ciasto! 🙂


Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 6 łyżek brązowego cukru (ok. 100 g)
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 5 łyżek mąki gryczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej graham
  • 1/2 łyżeczka imbiru
  • 1/2 łyżeczka kardamonu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża marchew
  • 2 garście migdałów
  • 75 g świeżej żurawiny
Do miski wrzucamy jajka, mleko, 3 rodzaje mąki, przyprawy oraz proszek do pieczenia i dokładnie całość miksujemy. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach i dorzucamy do ciasta. Wrzucamy również migdały i znowu miksujemy. Na koniec dodajemy świeżą żurawinę i ciasto mieszamy łyżką. Keksówkę o wymiarach 22 x 13 x 8 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180ºC z termoobiegiem. Pieczemy do “suchego patyczka”, u mnie trwało to ok. 45 minut. Ciasto studzimy i przygotowujemy polewę.

Składniki na polewę:
  • 2 łyżki jogurtu
  • 4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
  • 15 g masła
  • suszona żurawina do dekoracji
Do rondelka wlewamy jogurt i mleko skondensowane, dodajemy masło. Całość gotujemy na małym ogniu dopóki masło się nie rozpuści a polewa nie zgęstnieję. Cały czas mieszamy ją trzepaczką. Polewamy ostudzone ciasto i dekorujemy według uznania.
Smacznego 🙂


1 Comment

  • gin
    16 października 2015 at 10:27

    Wspaniale wygląda!
    Przepadam za smakiem świeżej żurawiny 🙂 U mnie jeszcze nie widziałam…

    Reply

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.