Tydzień temu na targu zakupiłam żurawinę. Widziałam ją pierwszy raz i po prostu nie mogłam się oprzeć tym pięknym, czerwonym kuleczkom! 🙂 Naprawdę uroczy owoc. Niestety w ogóle nie miałam pomysłu co mogłabym z niej zrobić. Wczoraj nagle stwierdziłam, że robię eksperyment. Eksperyment się udał. Ciasto jest wilgotne, delikatnie kwaśne i ostre dzięki przyprawom. Idealne jesienne ciasto! 🙂
Składniki:
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 6 łyżek brązowego cukru (ok. 100 g)
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej żytniej
- 5 łyżek mąki gryczanej
- 2 łyżki mąki pszennej graham
- 1/2 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczka kardamonu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duża marchew
- 2 garście migdałów
- 75 g świeżej żurawiny
Do miski wrzucamy jajka, mleko, 3 rodzaje mąki, przyprawy oraz proszek do pieczenia i dokładnie całość miksujemy. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach i dorzucamy do ciasta. Wrzucamy również migdały i znowu miksujemy. Na koniec dodajemy świeżą żurawinę i ciasto mieszamy łyżką. Keksówkę o wymiarach 22 x 13 x 8 wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180ºC z termoobiegiem. Pieczemy do “suchego patyczka”, u mnie trwało to ok. 45 minut. Ciasto studzimy i przygotowujemy polewę.
Składniki na polewę:
- 2 łyżki jogurtu
- 4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
- 15 g masła
- suszona żurawina do dekoracji
Do rondelka wlewamy jogurt i mleko skondensowane, dodajemy masło. Całość gotujemy na małym ogniu dopóki masło się nie rozpuści a polewa nie zgęstnieję. Cały czas mieszamy ją trzepaczką. Polewamy ostudzone ciasto i dekorujemy według uznania.
Smacznego 🙂
1 Comment
gin
16 października 2015 at 10:27Wspaniale wygląda!
Przepadam za smakiem świeżej żurawiny 🙂 U mnie jeszcze nie widziałam…