Nie jest to przepis tylko świąteczny. Moja Babcia zajada się tymi paszteciki przy każdej okazji, na sylwestra rozeszły się jak ciepłe bułeczki 🙂 Od Świąt piekłam je już 5 razy i przepis jest idealny. Ciasto z kwaśną śmietaną jest tak niesamowite, że pokochacie je od razu. Do dzieła 🙂
Składniki na ciasto:
- 160 g mąki pszennej
- 150 g miękkiego masła
- 100 g kwaśnej, gęstej śmietany (dowolny procent)
- 1 jajko
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na małych obrotach końcówką hakiem, do wyrabia chleba. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę wtedy zwiększamy obroty. Jeżeli po dotknięciu ciasto będzie się przyklejać do palca, należy dosypać odrobinę mąki. Stolnicę również posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na większy prostokąt.
Składniki na farsz:
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz z kolendrą
Pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oleju i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem z kolendrą. Smażymy do momentu odparowania wody i zrumienienia farszu. Kiedy trochę ostygnie nakładamy go na całą powierzchnię rozwałkowanego ciasta. Ciasto zwijamy zaczynają od dłuższego boku. Następnie kroimy w plastry, takiej grubości jakiej nam najbardziej odpowiadają. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej układać je płasko, farszem do dołu. Całość, łącznie z bokami i górą smarujemy mlekiem. Można też posmarować paszteciki jajkiem, będą miały ładniejszy kolor. Posypujemy wierzch odrobiną pieprzu dla smaczku. Pieczemy je około 25 – 30 min w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Smacznego 🙂
No Comments