- 190 g gorzkiej czekolady 70%
- 100 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
- 120 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 90 g mąki żytniej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki esencji waniliowej
- 1/2 łyżeczka soli
Gorzką czekoladę połam na mniejsze kawałki, umieść w miseczce razem z rozpuszczonym olejem kokosowym oraz cukrem. Należy całość rozpuścić w kąpieli wodnej. W garnku zagotowujemy wodę, stawiamy na to miskę i gotujemy całość na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając czekoladę aż do momentu całkowitego połączenia się składników. Jajka w oddzielnej miseczce należy roztrzepać, dolewamy jej do delikatnie przestudzonej czekolady i całość od razu miksujemy, żeby jajka się nie zważyły. Dorzucamy do mamy pozostałe składniki i całość miksujemy. Ciasto przelewamy do foremki o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia albo wysmarowanej olejem.
Składniki na polewę z masła orzechowego:
- ok. 4 łyżki masła orzechowego (100% orzechów, bez cukru, bez soli)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju kokosowego
Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku i po połączeniu się składników wykładamy ją łyżką na ciasto. Patyczkiem albo nożem robimy esy-floresy na powierzchni ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 170ºC i pieczemy ciasto przez około 30 minut. NIE pieczemy do suchego patyczka, brownie ma być wilgotne.
Ciasto możemy podać polane jogurtem z dodatkiem wiórek kokosowych.
Smacznego 🙂
1 Comment
Lena
25 marca 2017 at 21:55muszę takie zrobić:)