Od dawna wiadomo, że awokado jest jednym z superfood, że należy włączyć je do swojej diety jeżeli chcemy być piękni, zdrowi i szczupli…a ja nie potrafiłam. Po prostu mi nie smakowało i nie miałam na nie sposobu. Jak wiadomo, co jakiś czas zmienia nam się smak i chyba właśnie to się u mnie ostatnio zadziało, bo postanowiłam spróbować awokado i mi posmakowało! Jeżeli ktoś chce rozpocząć przygodę z tym zielonym owocem to wydaje mi się, że jest to przepis idealny. Gdyby ktoś jeszcze nie znał zalet awokado to: obniża poziom cholesterolu, jest bogate w witaminę E, kwas foliowy czy potas, fosfor. Owoc niesamowicie tłusty, ale jest to najzdrowszy tłuszcz więc nie należy się go wystrzegać 🙂 Generalnie wszystko co najlepsze znajduje się w tym małym cudeńku, więc warto spróbować.
Składniki na 1 tosta:
- pieczywo pełnoziarniste
- 2 łyżeczki awokado
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- kiełki
- jajko
Awokado rozgniatamy widelcem, mieszamy razem z jogurtem i przyprawami. Pastę z awokado układamy na bułce, dodajemy trochę ulubionych kiełków. Następnie gotujemy jajko w koszulce. Ja robię to bez octu, z lenistwa. Jajko rozbijamy do filiżanki. Kiedy woda już się zagotuje w rondelku, zaczynamy ją mieszać łyżka i wrzucamy jajo. Dzięki temu białko ładnie zakręci się wokół żółtka. Jajko gotujemy na małym ogniu ok 4-5 minut. Wykładamy je na tosta, doprawiamy solą do smaku i gotowe.
Smacznego 🙂
2 komentarze
Ervisha
1 marca 2017 at 18:51PIękne zdjęcia 😉
Aleksa
7 marca 2017 at 11:54Bardzo dziękuję 🙂