Menu
Ciasta / Wielkanoc

Mazurek z masą z mleka w proszku

Jest to jedyny mazurek jaki robi się w mojej rodzinie. Dlaczego? Ponieważ ma tak niesamowity smak, że czasami mama w trakcie Świąt musi dorabiać kolejny 🙂 Musicie go spróbować, koniecznie!



Składniki na kruchy spód:

  • 250 g masła
  • 370 g mąki pszennej
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
Wszystkie składniki na ciasto należy dokładnie zagnieść. Najlepiej do masła po kolei dodawać mąkę cukier puder z proszkiem i na koniec żółtka. Prostokątną blachę o wymiarach ok 25×20 cm smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy na blachę ciasto, nakłuwamy spód widelcem. Ciasto należy piec w 180ºC do momentu aż się ładnie zarumieni. 

Składniki na masę:
  • 2 szklanki mleka w proszku (szklanka 250 ml)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 125 g kostki masła
  • ulubione bakalie: płatków migdałowych, rodzynki, pokrojone figi, morele, orzechy
  • 1/2 zapachu migdałowego
  • 1/2 szklanki wody (125 ml)
Masło należy roztopić z połową cukru i zalać wodą. Całość gotować dopóki składniki się nie połączą. Dodajemy 1 szklankę mleka w proszku i mieszamy, dodajemy kolejna szklankę mleka w proszku i mieszamy. Do masy dolewamy zapach migdałowy oraz ulubione bakalie. Ilość bakalii zależy od naszego upodobania. Gorącą masę wylewamy na ciasto. Odstawiamy je w chłodne miejsce do ostygnięci, najlepiej na kilka godzin lub na całą noc.
Smacznego 🙂 


2 komentarze

  • Siula
    21 marca 2019 at 15:25

    Wygląda i brzmi fenomenalnie! Na pewno zrobię na Wielkanoc w tym roku. Chyba od razu zrobię dwa 😀

    Reply
    • Aleksa
      25 marca 2019 at 17:59

      Jest to mój totalnie nr 1 na Wielkanoc! Bez tego Święta się nie liczą 😀

      Reply

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.