Menu
Bezglutenowe / Desery / FIT / Śniadania

Pieczony omlet z rabararem

Omletów wytrwanych nie lubię, omlety na słodko uwielbiam. Zazwyczaj jem je z masłem orzechowym i owocami. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować. Trzeba korzystać z sezonowych owoców, z tego co daje nam natura. Rabarbar uwielbiam, lubię kwaśne rzeczy. Tutaj nadaje fajnego, wiosennego charakteru. Dodatek oleju kokosowego i mąki kokosowej daje egzotyczny posmak 🙂



Składniki:
  • 2 laski rabarbaru
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mleka
  • 4 łyżeczki mąki kokosowej
  • 1-2 łyżeczki nasion chia
Rabarbar myjemy i kroimy na równe części. Olej kokosowy rozgrzewamy z cukrem na patelni. Układamy na patelnię rabarbar i smażmy z dwóch stron na małym ogniu dopóki nie zmięknie. Jajka, mleko, mąkę kokosową i nasiona chia miksujemy, tak żeby wszystkie składniki się połączyły. Masę wylewamy do foremki i układamy rabarbar. Omlet pieczemy ok 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC.
Smanczego 🙂 

1 Comment

  • Kinga
    22 maja 2017 at 13:45

    Wygląda apetycznie! 🙂

    Reply

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.