Wychodzę z założenia, że robienie słodkich prezentów na różne okazje jest czasami lepsze niż kupowanie prezentów. Trzeba poświęcić swój czas i włożyć serce w te wypieki. Tym razem sama sobie zrobiłam prezent na urodziny. Puszyste kokosowe babeczki z michałkami kokosowymi i kinderkami. Przepis jak zawsze prosty, mało skomplikowany ale efektowny. Tutaj chodzi o dekoracje 🙂 Do dzieła!
Składniki:
- 250 g mąki
- 160 g cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenie
- garść wiórków kokosowych
- 3 pokrojone michałki kokosowe
- 250 ml mleka
- 100 ml oleju kokosowego
- 1 jajko
Suche składniki mieszamy z mokrymi i miksujemy aż do połączenia się masy. Do ciasta dodajemy pokrojone 3 michałki kokosowe i mieszamy ciasto łyżką. Masę wykładamy do papilotek, do ok 2/3 wysokości. Pieczemy przez 15-20 minut w 180ºC.
Składniki na krem:
- 300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 70 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy mikserem. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy go na ostudzone babeczki.
Muffinki dekorujemy kinderkami, michałkami i malinami dla złamania smaku.
Smacznego 🙂
No Comments